Kostpolitik

Kostpolitik

Maden som pædagogiskredskab

I idrætsbørnehaven og vuggestuen Storkereden forsøger vi at involverer børnene I madlavningen hverdag. Tre gange om ugen har vi maddag, hvor børnene skiftes til at hjælpe med madlavningen.

Vi synes det er vigtigt at inddrage børnene i madlavning. Vi spiser sammen i små spisegrupper. Der er ro på og børnene hjælper med at dække bord, bære ud og tørre bord af.  Køkken og madlavning er godt for børnene, fordi madlavning kræver struktur, opmærksomhed, fokus og samarbejde.

Der er rift om at få lov til at være mad og de fortæller stolt, hvad de har været med til f.eks. at lave dej til brød, skrælle eller skære grønsager og mm.

Sådan gør vi:

  • Købe økologisk.
  • Købe varer i sæsonen.
  • Lave mad fra bunden.
  • Bruge mere grønt.
  • Prøver at gribe børnenes egne ideer.
  • Være ikke bange for at give børnene lov til at bruge knive og andre redskaber. Vi prøver at husker at børnene kan meget mere and vi tror.
  • Gør meget ud af præsentationen af råvarerne og lade børnene smage, røre og pille ved dem.
  • Gør meget ud af præsentationen af den færdige mad til dem, der skal spise den.

Læringsmål:

Fremstillingen af et måltid kræver at der er en logisk rækkefølge som arbejdet skal udføres i. F.eks. gulerødder skal skrælles, før de skal rives…

Det kræver planlægning, struktur, koncentration, opmærksomhed, samarbejde og sproglig kompetence.

Social og personlig kompetence stimuleres i den grad, for det er en fornøjelse for at lave mad, som de med stolthed kan vise frem for de andre og det er sjov at prøve at lave noget helt fra bunden.

Børnene lærer at hjælpe hinanden på alle måder.

Fin motorik stimuleres ved at bruge alle de rigtige køkkenredskaber og skarpe knive.


KostpolitikI børnehaven

  • Til morgenmad serverer vi mælk og havregryn.
  • Frugt spises ca. kl. 9.
  • Frokost og eftermiddagsmad skal forældre selv sørge for.

Tre gange om ugen laver vi mad sammen med børnene.

Vores mål for at lave mad i Storkereden er:

  • At maden er sund, nærende og varieret.
  • At måltidet er hyggeligt.
  • At børnene lærer gode madvaner.
  • At forældre og personale har fælles ansvar for barnets ernæring.
  • At der er god tid og en stille og rolig atmosfære.
  • At de sociale relationer så som hensyn og respekt for hinanden under spisning stimuleres.

KostpolitikI vuggestuen serverer vi mad til hele dagen.

  • Til morgenmad servere vi havregrød, havregryn eller brød.
  • Kl 9 servere vi frugt, brød eller grønsager..
  • Kl 11 servere vi frokost, som kan være rugbrød med pålæg, varm mad, som kan være suppe, boller i karry, stuvet hvidkål med frikadeller eller forskellige slags grød.

Kl 14 serveres der eftermiddagsmad, noget frugt, brød eller lignende.


God links om kost:

www.altomkost.dk

www.boernemad.dk

www.sundhedsstyrelsen.dk

 

Visits: 1246